Christian Dior

Показване на единичен резултат

Показване на единичен резултат

Кристиан Диор е роден в Гранвил във френския департамент Манш. Той е второто от петте деца на Александър Луи Маурис Диор, богат производител на продукти за наторяване. Диор желае да стане архитект, но по настояване на баща си се записва да учи в престижния „École des Sciences Politiques“ в Париж, за да се подготви за дипломат. Но Диор се е интересува главно от мода и скици. За да спечели пари, той продава своите модни скици за по 10 цента всяка. След като завършва училище, получава пари от баща си, с които през 1928 година отваря малка галерия. Диор продава произведения на изкуството, сред които и такива на Пабло Пикасо.

В резултат на финансови неуспехи, които докарват семейството му до банкрут, Диор е принуден да затвори галерията си. От 1930 до 1940 година той работи за Робер Пиге, след което постъпва на военна служба. След като напуска армията – през 1942 година, Кристиан Диор се присъединява към модната къща на Люсиен Лелонг, където той и Пиер Балмен са главни дизайнери. По време на Втората Световна война, Диор облича съпругите на френските офицери. На 16 декември 1946 година основава собствена модна къща със съдействието на магната Марсел Бусак, собственик на фабрики за памук. Умрял е след падане от скала.

Истинското име на линията на първата колекция на Кристиан Диор, представена през 1947 г. е Corolle (което идва от corolla – венче, венчелистче). Тогавашният главен редактор на Harper’s Bazaar Кармел Сноу прекръства колекцията на New Look. В сравнение с предлаганите по времето на Втората световна война дрехи, тези на Диор изглеждат по-чувствени и пищни[1]. Диор е бил майстор в сътворяването на форми и силуети, а по собствените му думи създавал „жени-цветя“.

Диор работи главно с хасе, бодита тип бюстие, различни уплътнения, подчертаващи бедрата, корсети, подчертаващи тънката талия и фусти, които правят дрехите му да изглеждат по-плътни и пищни в долната си част. Подгъвите на полите са украсени около коленете или глезените и оформят красив силует. Първоначално жените остро приемат моделите на Диор, защото предлаганите дрехи покриват краката, а това не е било обичайно за периода, поради наложените от войната ограничения по отношение на платовете. Количествата материали използвани за създаването на дрехите на Диор предизвикват недоволството на мнозина: по време на фотосесия в магазин в Париж, моделите са атакувани от продавачки, заради прахосничеството на материали. С края на войната и тежката рецесия недоволството приключило. „New Look“ прави революция, като променя коренно женското облекло и превръща Париж в модна столица. В тези години асистенти на дизайнера са все още безизвестните Пиер Карден и Ив Сен Лоран, който по-късно оглавява и самата компания „Dior“.