Posted on Leave a comment

Защо да носим слънчеви очила през зимата

Слънчеви очила през зимата - защо да ги носим

Слънчеви очила през зимата – необходимост или просто аксесоар? Като се замислим, зимните месеци ни излагат на двойно по-голямо количество ултравиолетови лъчи. Веднъж заради директната слънчева светлина, и друг път заради светлоотразителната способност на снега или морките настилки. Действащи като огледало, те отразяват допълнителна доза ултравиолетови (UV) лъчи в очите ни. 

Именно поради тези причини, зимата е един от най-важните сезони в годината, когато трябва да предпазим очите си от слънцето. Ето и още няколко основни причини, поради които слънчеви очила през зимата са повече от аксесоар към визията ни.

Нужда или придобивка – преценете сами

Както вече споменахме, носенето на слънчевите очила през зимата предпазва очите ни от вредните UV-лъчи. Честото излагане на UV-облъчване се смята за една от основните причини за развиване на катаракта (т. нар. „перде на очите”). Освен това, ако не предпазваме очите си, това може да доведе до трайно увреждане роговицата. 

Слънчевите очила ни защитават и от отразените слънчеви лъчи през зимните месеци. Когато сняг и/или дъжд покрият повърхностите около нас, отражение на светлината причинява ослепителни отблясъци, които също могат да доведат до увреждане на зрението. Тези отблясъци са особено опасни по време на шофиране, при практикуване на зимни спортове и дори при обикновени разходки навън. 

Използването на слънчеви очила през зимата е начин да се пазим и от студения вятър, като те предотвратяват изсушаването на очите ни като създават ефективна бариера срещу вятъра. Носенето на слънчеви очила защитава контактните лещи от изсушаване, и също предпазва роговицата от праховите частици носените от вятъра. 

Носенето на слънчеви очила, намалява умората и напрежението в очите и главоболието. На всички ни се  е случвало да присвием очи при ярка светлина. Това е така защото зеницата контролира колко светлина да достигне до ретина в очите чрез свиване при повече светлина или разширяване на по-малко. 

При прекалено ярката светлина зениците ни не успяват да се свият достатъчно, което ни кара да присвиваме очи. Слънчевите очила намаляват количеството светлина до комфортно ниво и намалява болките от ефекта на умората.

За да се радваме на добро зрение, очите ни се нуждаят от определено количество светлина. Смята се, че като цяло и без значение от сезона, слънчевите очила подобряват зрението, тъй като контролират достъпът на светлина до окото. Препоръчва се носенето на слънчеви очила с качествени стъкла,  за по-добра защита и зрителен комфорт.

Затова, ако сте любители на свежият въздух и обичате да сте навън дори и в студените зимни дни, нашият съвет е да подбрете висококачествени слънчеви очила, за да защитите очите си. Изберете модел съобразен с формата на лицето си, обърнете внимание и на стъклата и UV защитата, която предлагат. 

В онлайн магазина на Super Brands Discounter ще откриете разнообразие от мъжки и дамски модели подходящи за всеки вкус и стил. Голяма част от слънчеви очила, които ще намерите на сайта ни са и с поляризация. При нас ще откриете не само качествена защита за вашите очи, но и модели на световни брандове на отлични цени.  Приятен шопинг! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *